google
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
En son konular
» ayyildiz bayramiz
Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön EmptyC.tesi Haz. 26, 2010 10:05 pm tarafından admino

» Baha Adını yollara yazdım
Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön EmptyC.tesi Haz. 26, 2010 9:58 pm tarafından admino

» Damatlık Modelleri
Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön EmptyPaz Tem. 19, 2009 12:34 am tarafından admino

» kendini tarif et resmini çıkarsın
Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön EmptyCuma Şub. 27, 2009 4:23 pm tarafından DeRBeDeR

» Onur AKın Geceyi Sana Yazdım
Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön EmptyCuma Şub. 27, 2009 4:04 pm tarafından DeRBeDeR

» Biraz kızıl biraz mavi, ebru gündeş
Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön EmptyPtsi Şub. 23, 2009 4:03 pm tarafından DeRBeDeR

» HuySuZ ve TaTLi KadiN
Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön EmptyCuma Şub. 20, 2009 5:51 pm tarafından DeRBeDeR

» hata kodlarıyla ilgili yardım
Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön EmptyPerş. Şub. 19, 2009 8:13 pm tarafından DeRBeDeR

» msn titreşimi yerine müzik çalsın
Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön EmptyPerş. Şub. 19, 2009 8:11 pm tarafından DeRBeDeR

Kasım 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Takvim Takvim

Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön

Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön Empty Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön

Mesaj tarafından capicino Cuma Kas. 16, 2007 12:54 pm

Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin önemi

İki kimseye gıpta edildi: Bir adam ki, Allah ona Kuran verdi, o da o Kuran'ın ahkamı ile amel etti. Helalini helal, haramını haram kabul etti. Diğeri de öyle bir kimsedir ki Allah ona mal verdi, o da o maldan akrabalarına ulaştırdı ve o malı Allah'a taat yolunda harcadı. (Ramuz El-Hadis, cilt 1, s. 137, Hz. Amr İbni Asr r.a.)
Peygamber Efendimizin hikmetli sözlerinden de anlaşıldığı gibi bir insanın sahip olduğu malı Allah yolunda kullanması çok değerli bir ibadettir. Malını Allah yolunda kullunan insan Allah'ın izniyle maddi ve manevi kirlerden temizlenir. Yaptığı ibadet kişinin nefsinin eğitilmesine ve Allah'ın hoşnutluğunu kazanacağı bir ahlaka ulaşmasına vesile olur. Nitekim Allah Peygamberimiz (sav)'e müminlerin mallarından sadaka almasını bu şekilde onları temizlemesini bildirmiştir:
Onların mallarından sadaka al, bununla onları temizlemiş, arındırmış olursun… (Tevbe Suresi, 103)
Malca çoğalma isteği nefsin en büyük hırslarından birisidir. Bu sebeple Allah yolunda yapılacak harcamalar bazı insanlara zor gelebilir. Bu insanlar menfaatleriyle çatışmayacak, ancak vicdanlarını rahatlatacak şekilde bir harcama yapmak isteyebilirler. Oysa Müslümanların her zaman olduğu gibi mallarını kullanırken de Kuran'da emredildiği şekilde harcama yapmaları gerekir. Allah'ın bu konu ile ilgili olarak Kuran'da bildirdiği bazı sınırlar vardır. Örneğin Allah, ihtiyaçlardan arta kalanın infak edilmesini bildirir:
... Ve sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "İhtiyaçtan artakalanı. Böylece Allah, size ayetlerini açıklar; umulur ki düşünürsünüz;" (Bakara Suresi, 219)
İnsanın dünya hayatında yaşaması için gerekli olan ihtiyaçları çok azdır. İnsanın ihtiyaçları için kullandığı miktar dışında sahip olduğu mal ihtiyaçtan arta kalan demektir. Önemli olan neyin harcandığı değil, kişinin samimi olarak verebileceği neyse onu vermesidir. Allah herşeyin doğrusunu bilir ve insanların ihtiyaçlarından arta kalan miktarın ne kadar olduğunu tamamen insanın aklına ve vicdanına bırakır. İslam dininde her konuda olduğu gibi infak konusunda da bir hoşgörü vardır. Herkesin infak edeceği miktar Allah ile kendisinin arasındadır. Ancak Allah'tan korkan, asıl yurdun ahiret olduğunu düşünen insanların infakın arınmalarına vesile olacak çok değerli bir ibadet olduğunu bilerek hareket etmeleri gerekir. Peygamber Efendimiz inananları infak etmeleri için teşvik ederken onlara şöyle bildirmiştir.
Ne mutlu o kimseye ki nefsini alçaltmadan tevazu gösterdi. Meskenete düşmeden nefsini küçülttü ve topladığı malından bir kısmını masiyet olmayan yere infak etti. Sonra ehli fıkıh ve hikmet ile düşüp kalktı. Miskin ve düşkünlere merhamet etti. Ne mutlu nefsini küçültene ve kazancını helalinden temin edene, iç hali güzel, dışı da kerim olana ve insanlara da kötülük yapmayana. Ne mutlu o kimseye ki ilmi ile amel etti, malının fazlasını infak etti ve sözünün fazlasını ise tuttu. (Ramuz El-Hadis, cilt 2, s. 313, Hz. Rakbin el Mısri r.a.)
Samimi bir Müslümanın infak ederken dikkat etmesi gereken önemli husus daha vardır. Nefis insana sevmediği şeylerden infak ettirmek ister. Oysa Allah Kuran'da insanları nefislerinin bu oyununa karşı uyarmış ve onlara şöyle emretmiştir.
Ey iman edenler, kazandıklarınızın iyi olanından ve sizin için yerden bitirdiklerimizden infak edin. Kendinizin göz yummadan alamayacağınız bayağı şeyleri vermeye kalkışmayın ve bilin ki, şüphesiz Allah, hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır, övülmeye layık olandır. (Bakara Suresi, 267)
İnsanın sevdiği şeyleri infak etmek zoruna gidebilir, ancak insanın temizlenmesi ve iyiliğe erişebilmesi için böyle bir fedakarlıkta bulunması gerekir. İnsanın sevdiği şeylerden Allah rızası için vazgeçebilmesinin ne derece önemli olduğu Kuran'da şöyle bildirilmiştir.
Sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar asla iyiliğe eremezsiniz. Her ne infak ederseniz, şüphesiz Allah onu bilir. (Al-i İmran Suresi, 92)
Allah'ın "(sizi) O'na (yaklaştıracak) vesile arayın; O'nun yolunda cehd edin (çaba gösterin), umulur ki kurtuluşa erersiniz." (Maide Suresi, 35) emrinin gereği olarak samimi Müslümanlar sürekli olarak kendilerini Allah'a yaklaştıracak bir vesile ararlar. Buraya kadar anlatılanlardan da anlaşıldığı gibi Allah yolunda yapılan harcama kişinin daha güzele ulaşabilmesi için önemli bir vesiledir. İşte bundan dolayı infak Allah'a yakınlaşma arayış ve çabası içinde olan müminler için son derece önemlidir. Allah Kuran'da müminlere bir müjde olarak, yaptıkları infakların Kendisi'ne yakınlaşmaya vesile olduğunu bildirmiştir. Bu nedenle sevdiği şeylerden ve ihtiyaçlarının arta kalanından infak etmek Müslümanlar için bir zorluk değil, aksine Allah'a olan bağlılıklarını ve sevgilerini gösterecekleri çok değerli bir fırsattır. Konu ile ilgili olarak Kuran'da şöyle buyrulmuştur.
"Bedevilerden öyleleri de vardır ki, onlar Allah'a ve ahiret gününe iman eder ve infak ettiğini Allah katında bir yakınlaşmaya ve elçinin dua ve bağışlama dileklerine (bir yol) sayar. Haberiniz olsun, bu gerçekten onlar için bir yakınlaşmadır. Allah da onları kendi rahmetine sokacaktır. Şüphesiz Allah, bağışlayandır, esirgeyendir." (Tevbe Suresi, 99)
Mallarını Allah yolunda infak eden insanların müjdelendiği ayetlerden bazıları da şu şekildedir.
… Allah yolunda her ne infak ederseniz, size 'eksiksiz olarak ödenir' ve siz haksızlığa uğratılmazsınız. (Enfal Suresi, 60)
De ki: "Şüphesiz benim Rabbim, kullarından rızkı dilediğine genişletip-yayar ve ona kısar da. Her neyi infak ederseniz, O (Allah), yerine bir başkasını verir; O, rızık verenlerin en hayırlısıdır. (Sebe Suresi, 39)
Ayetlerde de bildirildiği gibi Allah infak eden insanlara harcadıklarının yerine başkasını verir. Bunlar hem dünyadaki nimetler hem de hepsinin üzerinde Allah'ın cennette müminler için hazırladığı nimetlerdir. Bundan dolayı Allah Kuran'da infakı şöyle tarif etmiştir.
Yalnızca Allah'ın rızasını istemek ve kendilerinde olanı kökleştirip- güçlendirmek için mallarını infak edenlerin örneği, yüksekçe bir tepede bulunan, sağnak yağmur aldığında ürünlerini iki kat veren bir bahçenin örneğine benzer ki ona sağnak yağmur isabet etmese de bir çisintisi (vardır). Allah, yaptıklarınızı görendir. (Bakara Suresi, 264-265)

alıntı
capicino
capicino
Admin
Admin

Erkek
Nerden? : RUHUNUN DERİNLİKLERİNDEN
iş/okul : hayat
RUH hali : Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön 1124xk2
Yıldızı : Allah yolunda malını harcama ve yoksullara yardım etmenin ön Y21us8

- Similar topics