google
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
En son konular
» ayyildiz bayramiz
Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak EmptyC.tesi Haz. 26, 2010 10:05 pm tarafından admino

» Baha Adını yollara yazdım
Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak EmptyC.tesi Haz. 26, 2010 9:58 pm tarafından admino

» Damatlık Modelleri
Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak EmptyPaz Tem. 19, 2009 12:34 am tarafından admino

» kendini tarif et resmini çıkarsın
Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak EmptyCuma Şub. 27, 2009 4:23 pm tarafından DeRBeDeR

» Onur AKın Geceyi Sana Yazdım
Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak EmptyCuma Şub. 27, 2009 4:04 pm tarafından DeRBeDeR

» Biraz kızıl biraz mavi, ebru gündeş
Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak EmptyPtsi Şub. 23, 2009 4:03 pm tarafından DeRBeDeR

» HuySuZ ve TaTLi KadiN
Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak EmptyCuma Şub. 20, 2009 5:51 pm tarafından DeRBeDeR

» hata kodlarıyla ilgili yardım
Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak EmptyPerş. Şub. 19, 2009 8:13 pm tarafından DeRBeDeR

» msn titreşimi yerine müzik çalsın
Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak EmptyPerş. Şub. 19, 2009 8:11 pm tarafından DeRBeDeR

Kasım 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Takvim Takvim

Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak

Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak Empty Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak

Mesaj tarafından DeRBeDeR Salı Kas. 25, 2008 2:05 am

Ankara - Türkiye'de gerçekleşen tüm ölüm nedenlerinin ilk sırasında kalp-damar hastalıklarının geldiği belirtilerek, bu hastalıklardan korunmak için atılacak ilk adımın sigara ve dumanından uzak durmak olduğu bildirildi.

Sağlık Bakanlığından, 24 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Türkiye'de gerçekleşen tüm ölümlerin ilk sırasında kalp-damar hastalıklarının yer aldığı vurgulandı.

Koroner kalp hastalıkları için ana risk faktörlerinin; sigara ve alkol kullanımı, yüksek tansiyon, bilinçsiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunduğu ve bu hastaların yılda 130 bininin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun olarak tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması,
fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabetin, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran erin başında yer aldığı anımsatıldı.

Türkiye'de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının tüm ölümler içinde yüzde 43'le ilk sırada yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, bu ölümlerin
önemli bir bölümünün 41-58 yaş grubunda gerçekleştiği bildirildi.

Kalp-damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümünün, sigaraya bağlı nedenlerden gerçekleştiği belirtilen açıklamada, sigara dumanının içerdiği karbon monoksitin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açtığı ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olduğu ifade edildi.

Sigaranın bir çok hastalığa olduğu gibi kalp-damar hastalıklarına da zemin hazırladığı ve ölümlere yol açtığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:''Koroner kalp hastalıklarından ve bu hastalıkların yol açtığı ölümlerden korunmak için atılacak ilk adım sigara ve dumanından uzak durmaktır. Kalp-damar hastalıklarının oluşumunu önlemek için ayrıca; beslenmede doymuş yağ oranının azaltılması, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranının artırılması, besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edilmesi, posa içeren yiyecekler ile meyve-sebze tüketiminin artırılması, şeker ve tuzun alt düzeyde tüketilmesi gerekiyor.

Koroner kalp hastalıklarından korunmak için; vücut ağırlığı kontrol altında tutulmalı, doğru besinlerle beslenmeye özen gösterilmeli, stres azaltılmalı,
alkol, sigara ve oksijensiz ortamlardan uzak durulmalı, spor yapılmalı ve haftada üç dört kez yarım saat yürüyüş yapılmalı.''

kaynak:mynet
DeRBeDeR
DeRBeDeR
* yıldız üye *
* yıldız üye *

Erkek
RUH hali : Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak Neselist8
Görevi : Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak Ggoojr2
Yıldızı : Kalp sağlığında ilk adım sigarayı bırakmak Y20rc5

- Similar topics